Haaste: Osta täysihintainen kirja!

Tänään kirjablogeissa on valtakunnallinen Osta kirja -päivä. Tempauksen tarkoituksena on muun muassa muistuttaa kaikille, kuinka tärkeää kirja-alan tukeminen on. Vaikka Suomessa on hieno kirjastolaitos, aina välillä on hyvä raottaa kukkaron nyörejä ja ostaa kirja – ihan normaalihintaisena.

Usein näkee kirjoituksia, joissa kerrotaan edullisista kirjaostoksista. Kyllä, itsekin teen tätä, enkä missään nimessä tällaista menettelyä tuomitse. Jossakin vaiheessa näitä kirjoituksia lukiessani mieleen nousi kysymys siitä, miksei normaalihintaisia ostoja blogeissa juurikaan näy. Itsekään en niitä tuo esille, enkä edes osaa sanoa miksi.

Kun blogeissa näkyy pitkälti vain alelöytöjä sekä kustantamoilta saatuja kappaleita, niin ei toisaalta ole ihme, että kirjabloggareita on syytetty arvostelukappaleiden kahmimisesta ja välillä kaikesta muustakin taivaan ja maan välillä. Koska netissä asioista on nähtävissä vain jäävuoren huippu, asiat saavat helposti vääristyneitä sävyjä. Jokainen meistä luultavasti ostaa myös täysihintaisia kirjoja, niistä ei vain pidetä meteliä.

Itse en osta kovinkaan usein normaalihintaisia kirjoja, nykyisin toki enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Opiskelijana en pysty juurikaan lisäämään ostoskertoja, mutta jotakin voin sentään tehdä. Voin esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, mistä kirjani ostan.

En ole koskaan aiemmin pohtinut kovinkaan syvällisesti sitä, millaista valtaa voin kuluttajana käyttää. Ostanko kirjan suurista marketeista vai suosinko pieniä liikkeitä, kenties kustantamon omia kauppoja? Asun suuressa kaupungissa, joten minulla on varaa valita. Miksei se ole aiemmin käynyt mielessä?

Kliseisesti voisin sanoa, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Haastan siis kaikki ostamaan normaalihintaisen kirjan. Ei joululahjaksi, isänpäivälahjaksi tai syntymäpäivälahjaksi vaan ihan huvin vuoksi. Lukija on kirjansa ansainnut, kirjailija rojalttinsa ja kustantamo sekä kirjakauppa osuutensa. Tuetaan kirja-alaa ja sen monia toimijoita näkyvästi yhdessä, edes kerran vuodessa.

Alle linkitän kaikki ne kirjabloggaajat, jotka tempaukseen osallistuvat. Heitä ovat:

Katja / Lumiomena
Hdcanis / Hyönteisdokumentti
Jaana / Täällä toiden tähden alla
Nanna / Nannan kirjakimara
Taika / Kirjasfääri
Amma / Amman lukuhetki
Margit / Tarukirja
Morre / Morren maailma
Minna / Ilselä
Reeta / Les! Lue!
Krista / Lukutoukan kulttuuriblogi
Erja / Erjan lukupäiväkirja
Sara / P. S. Rakastan kirjoja
Karoliina / Kirjava kammari
Kirjakaupantäti / Kaikkea kirjasta
Velma / Kirjava kukko
Sannabanana / Pinon päällimmäinen
Elina / Luettua elämää
Maria / Sinisen linnan kirjasto
Arja / Kulttuuri kukoistaa
Booksy / Booking it some more
Mari A / Mari A:n kirjablogi
Villiviini / Villiviinin blogi
Liisa / Luetut, lukemattomat
Marjaana / Pähkinäkukkula
Kuutar / Kuuttaren lukupäiväkirja
Linnea / Kujerruksia
Marika / Oksan hyllyltä
Katri / La petite lectrice
Jenni / Kirjakirppu
Kirjanainen / Kirjanainen
Salla / Sallan lukupäiväkirja
Kirsi / Kirsin kirjanurkka
Reta / Todella vaiheessa
Hanna / Kirjainten virrassa
Unni / Unni lukee
Minna / Kirjallisena. Minna
Tessa / Aamuvirkku yksisarvinen
Satu / Satun luetut
Katja / Vuorovettä
Luru / Lurun luvut
Aino / Sheferijm
Raija / Taikakirjaimet

Käy ihmeessä lukemassa, minkä teoksen kukakin osti! Lista päivittyy sitä mukaa kun postauksia ilmestyy.

* * *

Entä mikä on oma kirjahankintani?

Lähdin haasteeseen mukaan avoimin mielin. Ajattelin hemmotella itseäni, joten en ajatellut etukäteen minkä teoksen aion ostaa. Mikään ei ole herkullisempaa ajanvietettä kuin päämäärätön haahuilu kirjakaupassa (siis lukemisen lisäksi).

Niinpä kävelin Helsingissä pieneen Kolmen sepän kirjakauppaan ja ostin Cennino Cenninin (n. 1370–1440) pienen teoksen Kirja maalaustaiteesta (Kustannusosakeyhtiö Taide 2006). Olen hirmuinen renessanssin harrastaja ja taidehistorian ystävä, joten kirja tuntui luonnolliselta valinnalta. Petrarcat ja muut renessanssiklassikot löytyvät jo omasta hyllystä, mutta Cenninin kirjaan en ollut vielä törmännyt.

Teos osui käsiini vahingossa, kun tutkailin kirjallisuustieteellisiä teoksia kaupassa. Riitti että avasin kirjan yhdestä sattumanvaraisesta kohdasta, kun silmiini osui suorastaan hurmaava kohta, joka sinetöi ostopäätöksen saman tien.

”Punaista on myös väri nimeltä kirkas cinabrese; ja sikäli kuin tiedän tätä väriä ei käytetä muualla kuin Firenzessä; se on todella ylivoimaista, kun halutaan seinämaalauksissa tavoittaa ihon väri tai oikeastaan figuurien paljaiden osien värisävy kostealle pinnalle maalattaessa.” (s. 49)

Cennini ei ikävä kyllä enää hyödy rahallisesti tästä ostoksesta, mutta uskon, että rahallinen panokseni menee hyvään tarkoitukseen. Kirja maalaustaiteesta on ihastuttava pieni teos kuvataiteesta sekä renessanssiajan Italiasta. Oikea herkku taidehistorian opiskelijalle tai aiheesta muuten kiinnostuneelle.

Kategoria(t): Kirjallisuus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

26 vastausta kohteessa Haaste: Osta täysihintainen kirja!

 1. hdcanis sanoo:

  Ooh, keskiajan ja renessanssin taiteen ystävänä tämä kirja kuulostaa kyllä kiinnostavalta.

 2. Päivitysilmoitus: Ostin kirjan – Osta sinäkin! | Les! Lue!

 3. Kirsi sanoo:

  Minäkin suunnittelin että tänään käyn rauhassa katselemassa kotipaikkakunnan kirjakaupan hyllyjä mutta arkielämän kuviot sekoittivat suunnitelmani – sain olla vain 45 minuuttia kirjakaupassa :) Ajattelin tehdä tästä kuitenkin kerran kuussa tavan – tutustuminen oman maakunnan kirjakauppoihin alkakoon! :) Ja siitä sitten naapurimaakuntiin ja koko Suomeen ihan varmasti :) Jotkut voi ihmetellä että miten sä jaksat käydä kirjakaupoissa kun olet yhdessä kirjakaupassa töissä mutta käyhän ruokakaupan täditkin ruokakaupoissa :)

  • Taika sanoo:

   Toi on kyllä niin hävytöntä. Lyhyet kirjakauppakeikat. Niistä jää aina sellainen kaiherrus, että oisko sieltä sit kuitenkin löytynyt jostain nurkasta se maaginen *se kirja*.

  • Marissa sanoo:

   Vertaus ruokakaupan täteihin oli oikein osuva! Itsekin olin aikoinani kirjakaupassa töissä ja täytyy myöntää, että se oli kirjaostosten kulta-aikaa. Tuo kirjakauppoihin tutustuminen kuulostaa hyvältä idealta. Voisin itsekin ihan katsoa, että mitä kaikkia kirjakauppoja täällä Helsingissä on. Ja käydä ne vuorollaan kaikki läpi. :)

 4. Villiviini sanoo:

  Huomasin nyt vasta illalla tämän ihanan tempauksen. Onneksi on nettikaupat. Tilasin hetipaikalla Pauliina Rauhalan Taivaslaulun.

 5. Elina sanoo:

  Ihanan kirjan löysit! Tämä oli kiva idea. Ajattelin myös samaa kuin Kirsi, eli että kirjoittaisin kirjakauppajuttuja pienistä liikkeistä ja ehkä myös divareista. Kesällä kävin mökkipaikkakunnan ja kotikunnan kirjakaupoissa tekemässä löytöjä. Siis lyhyitä kirjakauppakäyntejä, vain vajaan tunnin vierailuja… :)

  • Marissa sanoo:

   Yllätyin itse siitä, että ostin tietokirjan kaunon sijasta. Olin aivan varma, että mukaan lähtisi kaupasta romaani. Mutta kuinkas sitten kävikään.

   Divarit ovat ihania! Olen kolunnut koko kesän Helsingin alueen divareita kuin hullu. :)

 6. Marjaana sanoo:

  Loistava idea! En taida olla ainoa, joka on tänään yhden kirjan sijaan ostanut enemmän. Enemmän jänittää sokko-ostosten tarinallinen anti kuin sen kirjan, mikä oli ihan pakko saada…

  • Marissa sanoo:

   Ihanaa! Arvoin pitkään, olisinko ostanut yhden toisenkin kirjan tuon Cenninin kaveriksi, mutta päädyin ostamaan kylkiäisiksi muistikirjan. Olisi sittenkin pitänyt ostaa se toinen kirja. No, onneksi se varmaan odottaa minua liikkeessä, ellei joku toinen ole sitä korjannut parempaan talteen. :)

 7. Idea on aivan mahtava, itse kirjoitan omaa juttuani parhaillaan (kunhan kamera suostuisi yhteistyöhön). Päädyin muuten sattumoisin sitten hankkimaan Vanessan ja Virginian Kurvin kirjasta, hupsistakeikkaa!

  Kiitos ideoinnista!

  • Marissa sanoo:

   Hauska sattuma, sillä idea kyseiseen tempaukseen tuli juuri siitä, että kävin ostamassa kuukausi sitten Kurvin kirjasta tuon Vanessa & Virginia -teoksen! :)

 8. Marika Oksa sanoo:

  Osallistuin kahden kirjan verran. ’Oikeaan’ kirjakauppaan en ehtinyt, mutta nettikauppojenkin listoja oli kiva selailla. :)

  • Marissa sanoo:

   Nettikirjakaupat ovat kivoja ”laiskan miehen kirjakauppoja” (paitsi tietysti heille, joiden kotipaikkakunnilla ei kirjakauppoja ole). Itse käytän suhteellisen ahkerasti SKS:n verkkokirjakauppaa.

 9. Kirjanainen sanoo:

  Hei Marissa, e-kirjan tilasin minäkin; kokeilen Jari Tervoa ja Esikoista.

  • Marissa sanoo:

   Olen lukenut Tervolta vain Jarrusukan, ja Layla odottelee hyllyssä, mutta siihen ei vielä tee mieli tarttua. Kun kuulin Tervon kertovan Esikoisesta, kiinnostuin siitä. Hmm, kai pitäisi antaa kirjailijalle mahdollisuus ja lukaista tämä uusin. :)

 10. Katja / Lumiomena sanoo:

  Olet ostanut kauniin kirjan, kiinnostuin siitä oitis.

  Kiitos tämän mukavan haasteen emännöimisestä.

 11. Katja sanoo:

  Kiitos tästä, hieno idea. Osallistuin kolmella kirjalla ja ikään kuin etuajassa.

 12. Kiitos hienosta haasteesta! Olit kyllä reipas, kun jaksoit linkittää kaikki osallistujat, vaikka meitä oli hurjan paljon. On ollut kiva käydä lukemassa erilaisista ostotapahtumista, erilaisista kirjoista. Tietokirjat ovat aina hyviä ostoksia, tuo ostamasi vaikuttaa kauniilta ja kiinnostavalta!

  • Marissa sanoo:

   Kiitos kommentista, Maria!

   Olen todella yllättynyt siitä kuinka moni lopulta otti osaa tähän tempaukseen. On ollut mielenkiintoista seurata, mistä ja millaisia kirjoja ihmiset ovat ostaneet.

 13. aino sanoo:

  Upea teos. Tuon kansikuvan olen joskus nähnyt yhdessä lehdessä, leikannut talteen ja tehnyt ATC-kortiksi. Punainen ilon värinä on minulle uusi ilmentymä, olen aina ajatellut iloa keltaisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>