Jera Hänninen, Jyri Hänninen: Haluatko todella kirjailijaksi? (Helsinki-kirjat 2012)

KRITIIKKI
Turun Sanomat 27.10.2012

PIIKITTELEVÄ OPAS KIRJA-ALALLE
Jera Hänninen, Jyri Hänninen: Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan. Helsinki-kirjat 2012. 320 s.

Kirjallisuusalan monitoimimiesten Jera Hännisen ja Jyri Hännisen Haluatko todella kirjailijaksi? ei opeta kirjoittamaan paremmin, vaan on alaotsikon mukaisesti ”opas kirjamaailmaan”.

Yhteys Mika Waltarin klassikkoon Aiotko kirjailijaksi? on näennäinen. Siinä missä Waltari pyrki siihen, että ihmiset kirjoittaisivat paremmin, Hänniset pikemminkin saavat kynäilijät luopumaan julkaisuhaaveistaan.

Ketään säästämättä

Teos alkaa kattavalla tapauskertomuksella Pertistä, jonka käsikirjoitus päätyy pöytälaatikosta monen mutkan kautta julkaistavaksi. Osio valottaa ansiokkaasti nykyisen kustannusmaailman toimintatapoja sekä kustantamon että kirjoittavan henkilön näkökulmasta.

Toinen osa on aakkostettu sanasto kirja-alasta. Toimittajat painottavat, etteivät edes yritä luoda kattavaa listaa kirja-alan termeistä. Tämän huomaa: esimerkiksi kirjoittamisen opintoja tarjoavat tahot Jyväskylän maisteriohjelmasta Teatterikorkeakouluun mainitaan, mutta Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaine on jätetty ulkopuolelle.

Hauskimmillaan teos on pienissä detaljeissa. Otavaa luonnehditaan kustannusmaailman Pohjois-Koreaksi ja Touko Siltalan lempikeksit – Dominot – ovat saaneet sivutilansa.

Sattuva sanailu pitää kirjan mukavan kepeänä, mutta huolimattomuusvirheet latistivat kokonaisvaikutelmaa. Muun muassa Houkutus-vampyyrisaaga on muuttunut Aamunkoi-kirjasarjaksi. Sarjan nimi olisi ollut helposti tarkistettavissa, mutta sitä ei ole syystä tai toisesta tehty.

Kirja ei säästele ketään, ei wannabekirjailijoita eikä etenkään kustantamon väkeä. Toimittajapari vakuuttaa kirjassa olevien juorujen todenperäisyyttä, mutta etenkin äänensävyt alan tapahtumien ja henkilöiden kuvauksissa herättävät epäluuloja kirjoittajien motiiveista.

Hyödyllinen vai ei?

Kirja-ala muuttuu nykyisin lähes viikoittain, ja osa kirjan tiedoista on ehtinyt vanheta. Helsinki-kirjojen pääpari Jan Erola ja Eetu Alvik ovat siirtyneet Paasilinnan riveihin, ja turkulaisen Burning Bridge Literary Agencyn toiminta on lakannut.

Kirja-ala ei pysähdy koskaan, ei edes vetämään henkeä. Tässä mielessä teos on kunnianhimoinen. Se palvelee tarkoitustaan tällä hetkellä, mutta jo vuoden päästä sisältö voi vaatia paljon punakynämerkintöjä. Tietokirjaksi se tarvitsee niitä harvinaisen paljon jo nyt, kiitos kirja-alan kiemuroiden.

Kirjasta on kuitenkin hyötyä aloitteleville kirjailijoille sekä kirjailijaksi haluaville. Se tarjoaa vihjeitä esimerkiksi apurahaviidakon ja kustannussopimuksen allekirjoittamisen suhteen sekä valottaa alan kirjoittamattomia sääntöjä. Tällaiseen käyttöön opas on mitä mainioin, mikäli osaa lukea faktat ironisten nälvimisten välistä.

Julman hauska

Kirjasta hahmottuu selkeä kaari, joka kulkee pöytälaatikkokirjailijan saamasta sopimuksesta siihen, ettei kustantamoja tarvita. Kolmas ja viimeinen osio sisältää Sofi Oksasen kirjoittaman huoneentaulun, jossa hän johdattaa aloittelevan kirjailijan agenttien maailmaan.

Ei voi kiistää, etteikö opas olisi monipuolinen. Kokonaisuudessaan se herättää kysymyksen siitä, tarvitseeko kirjailija nykypäivänä alalle tullessaan enemmän tietoa brändäyksestä kuin kirjoittamisesta. Tässä mielessä teos on tärkeä osa kirjailijoiden tuotteistamista koskevaa dialogia lukuisine vinkkeineen, joita se aloittelijoille antaa.

Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan on julma, mutta hauska. Tämän jälkeen tuskin kellään on harhakuvitelmia kirjailijan lähes surkuhupaisasta elämästä – saati kustantamosta taiteilijan auvoisana kotisatamana.

Kritiikki Turun Sanomien sivuilla.

Kategoria(t): Kirjallisuus, Työ Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>