Kalle Kniivilä: Putinin väkeä. Venäjän hiljainen enemmistö (Into 2014)

Kalle Kniivilä on Venäjään erikoistunut toimittajana. Tällä hetkellä Kniivilä työskentelee Malmössä ilmestyvässä Sydsvenska Dagbladetissa, ja aiemmin hän on ollut mm. Moskovan kirjeenvaihtajana Kansan Uutisissa.

Vuonna 2013 hän lähti reportaasimatkalle Venäjälle ja kirjoitti saamistaan haastatteluista kirjan Putins folk – Rysslands tysta majoritet. Kirja ilmestyi tänä syksynä nimellä Putinin väkeä. Venäjän hiljainen enemmistö (Into 2014). Kirjassaan Kniivilä pureutuu nyky-Venäjän ehkä mielenkiintoisimpaan ja kummallisimpaan ilmiöön: presidentti Vladimir Putinin suosioon. Keskiössä ovat ennen kaikkea ihmiset, jotka häntä äänestävät.

Kun puhutaan Venäjästä, on usein muistettava perspektiivi ja realiteetit. Kniivilä toteaa jo kirjan johdannossa ”Kansan mies” osuvasti:

”Ja samoin kuin Suomessa, eivät Venäjälläkään useimmat ihmiset juuri politiikasta piittaa, niin kauan kuin yhteiskunta heidän mielestään toimii jotakuinkin hyvin ja elämä paranee päivä päivältä, tai ei ainakaan pahene. Tämän hiljaisen enemmistön tuella Putin saa säilyttää valtansa.” (s. 13)

Hän korostaa, että 1990-luvun sekasorron jälkeen Putin oli hallitsija, jonka avulla Venäjä nousi ahdingostaan. ”Vakaus on kuin taikasana, jota toistelevat lähes kaikki Venäjällä tapaamani ihmiset.” Tietysti asiaan vaikuttaa myös valtion propaganda, jossa sanalla ”vakaus” on keskeinen sija, sillä ”tarkoituksenahan on jatkuvasti muistuttaa venäläisiä siitä, miten huonosti asiat olivat ennen kuin Putin pelasti maan” (s. 71). Niin, suurelle osalle Putin on ennen kaikkea pelastaja.

Se, että herra Vladimir on kerran vakauttanut maantieteellisesti valtavan valtion talouspolitiikan ei tosin poista sitä mahdollisuutta, että uusi ahdinko olisi jo kulman takana. Kniivilä kurkistaa Venäjän lähitulevaisuuden talousnäkymään, eikä maisena ole kovin lohduttava; rahat alkavat loppua. Ei ihme, että venäläisillä on kiire arktisille alueille. Kirjailija näkeekin Putinin ajan olevan vähissä. Mikäli hän ei onnistu estämään horisontissa häämöttävää kriisiä, hänen pisteensä voivat kansan silmissä laskea hetkessä. Aika näyttää mitä kaikkea Putin tekee, jotta valta pysyisi hänellä.

Kirja tarjoaa helppotajuisen sekä Venäjän sisäpolitiikkaan että ulkopolitiikkaan. Moni järjettömältä näyttänyt asia saa loogisen selityksen, yhtenä esimerkkinä mainittakoon maailmanlaajuisesti valtavaa huomiota saanut Pussy Riot -tapaus. Pidätettyjen ylimitoitetut tuomiot eivät olleetkaan ylireagointia Putinin pilkkalauluun vaan kyse olikin jostain aivan muusta: sisäpoliittisesta strategiasta. Putin ei ole tyhmä, hän on itse asiassa pelottavan fiksu kaveri.

Kniivilän reportaasi on aivan älyttömän hyvä. Selkeä, helppotajuinen ja koukuttava. Suosittelen sitä kaikille, jotka ihmettelevät, miten Putin kerta toisensa jälkeen saa venäläiset äänestämään itseään. Vaikka vaalivilppiä toki esiintyy, ei kuitenkaan siinä mittakaavassa, että miehen kannatus nostettaisiin aivan nollasta.

Tämän teoksen jälkeen tuntuu taas siltä, että Venäjää on hippusen helpompi ymmärtää. Tai ainakin on mahdollista nähdä ja ymmärtää sitä logiikkaa, mitä välillä epäloogisilta vaikuttavien tapahtumien taakse kätkeytyy. Voi, kunpa kaikki Venäjästä kirjoitettu kirjallisuus olisi näin korkealaatuista ja nautittavaa luettavaa!

Putinin väkeä on jälleen mahtava veto Into-kustantamolta. Viimeksi keväällä he julkaisivat Pavel Sanajevin huikean esikoisromaanin, ja nyt tämä! Tämä teos todisti myös sen, mitä olen uumoillut jo pitkään: Suomessa todella kirjoitetaan aivan mahtavaa Venäjä-kirjallisuutta.

Kategoria(t): Kirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>