Kansallisoopperan kausi 2012-2013

Kansallisooppera on täällä taas! Tänä vuonna lafkalla ei ole ihan niin suurta markkinointikampanjaa ja ruudinräjähtävää slogania, (”Uusi kausi, uudet rakastajat”) kuin vuosi sitten, mutta meno ei onneksi näytä siitä laimentuneen, ainakaan jos tulevan kauden ohjelmistoa vilkuilee. Melkein aloin jo laskeskella, että riittääkö rahat, kun 18.8. tulisi RSO:n liput myyntiin… (Ja HKO:n liput on myös hankkimatta, teatteritiketeistä puhumattakaan…).

Takaisin juhlalliseen asiaamme.

Oopperan syksy starttaa tänään, kun muutama vuosi takaperin ensi-iltansa saanut Giuseppe Verdin Aida palaa ohjelmistoon. Koska viimeksi esityksiin oli lähes mahdotonta päästä, aion tänä syksynä ehdottomasti käydä katsomassa kyseisen produktion.


Tapaus Makropulos (Kuva: Cory Weaver / San Francisco Opera)

Leoš Janáčekin Tapaus Makropulos on varmasti yksi syksyn oopperatapauksista! Karita Mattilan hehkutettu roolisuoritus nähdään viimein Kansallisoopperassa. Tämä on pakko nähdä! (Tosin tietenkin liput myydään heti, ja jään rannalle ruikuttamaan…).

Verdin Don Carloksen näin viimeksi Kööpenhaminan uudessa oopperatalossa vuonna 2007. Kansallisoopperan uuden produktion ensi-ilta on 19.10. Sopivasti kirjamessujen välissä. Ykkösmiehitykseen kuuluu tämän hetken lempparisuomalaiseni Mika Kares ja Tommi Hakala. Tätä on odotettu!

Vanhemmista produktiosta Mozartin ikiklassikko Taikahuilu, Verdin La Traviata sekä aina sykähdyttävä Puccinin Tosca palaavat ohjelmistoon. Kansallisoopperan Toscaa en olekaan nähnyt, joten se on myös listalla. Myös Verdin Rigolettoon olisi tarkoitus mennä, mikäli lippuluukulla onnistaa.


Naamiohuvit (Kuva: Heikku Tuuli / Kansallisooppera)

Voin suositella kaikille hauskan oopperan ystäville muutama vuosi sitten ensi-iltaan tullutta Verdin Naamiohuveja! Produktio on suorastaan hilpeän huumorinystyröitä hivelevä eritoten poliittisesta satiirista pitäville oopperan ystäville.

Keväällä ohjelmistoon palaa muun muassa Linkolan seikkailuooppera Robin Hood sekä Donizettin Lemmenjuomaa.

Itseäni kiinnostavat etenkin huhtikuun loppupuolella ensi-iltaan tuleva kaksoisteos Bartókin ja Leoncavallon Herttua Siniparran linna / Pajatso sekä ranskalaissäveltäjä Massenet’n Thaïs.

Näiden lisäksi keväällä saadaan nauttia Mozartin Figaron häistä sekä Wagnerin eeppisestä oopperasta Tristan ja Isolde.

Oopperoiden lisäksi myös Kansallisbaletin puolella tapahtuu mielenkiintoisia asioista: rakastettu Romeo ja Julia on palannut ohjelmistoon! Vaikkei baletista välittäisikään, Sergei Prokofjevin upean musiikin takia kannattaa jo käydä katsomassa tämä. Myös Manon kiinnostaa, sillä Manon Lescaut-oopperan nähneenä ja Abbé Prévostin kirjan lukeneena olisi kiva nähdä myös balettiversio.

Näyttää siltä, että Kansallisoopperan seuraavasta kaudesta on tulossa harvinaisen mielenkiintoinen, täyteläinen ja tasokas! Ja harvinaisen Verdi-painotteinen: kolmestatoista oopperasta viisi on italialaiselta mestarilta. Johan on. Verdin ystävänä en tietenkään valita, parempi viisi Verdiä kuin Wagneria.

Psst. Kannattaa myös tsekata Kansallisoopperan Taiteiden yön ohjelma!

Kategoria(t): Klassinen musiikki, Ooppera Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Kansallisoopperan kausi 2012-2013

  1. Susanna sanoo:

    Tästä tulikin mieleeni, etten ole ties kuinka pitkään aikaan käynyt katsomassa balettia. Pidän itse siitä enemmän kuin esim. oopperasta (en tosin ole elämäni aikana nähnytkään kuin kaksi oopperaa). Tuo Romeo ja Julia pitäisi ehkä käydä kyllä katsomassa, sitä en ole koskaan balettina nähnyt vaikka musiikki onkin joiltain osin tuttua. Kiitos tästä muistutuksesta ja ohjelmiston tiivistämisestä, täytyy pitää mielessä!

  2. Marissa sanoo:

    Kiitos kommentista! Minun oli tarkoitus joskus aiemminkin käydä tuo Romeo jo Julia katsomassa, (on pyörinyt aika tovin Kansallisoopperassa) mutta aina se on jäänyt aikataulullisista syistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>