Kerstin Ekman: Huijareiden paraati (Tammi 2014)

”Minulla ei tietenkään ollut pienintäkään aikomusta ryhtyä kirjailijaksi, mutta nyt minulle oli selvinnyt, että hirviö on aina kaksipäinen.” (s. 215)

Babba on ruma, mutta hän osaa kirjoittaa. Hän tarvitsee kasvot. Sitä varten hän heittäytyy Lillemor Trojin eteen eräänä tavallisena 1950-luvun päivänä. Hän haluaa lähettää kuvalehden kilpailuun novellin Lillemorin kuvan kera. Lillemor suostuu, ja alkaa vuosikymmeniä kestävä huijaus.

Työnjako on selvä: Babba kirjoittaa ja Lillemor hymyilee. Sitten Lillemorin ura kirjailijana lähtee nousuun; häntä palkitaan ja lopulta tulee valinta akatemiaan.

Kirjan rakenne on kaksitasoinen. Ensin on Babban kirjoittama romaani siitä, kuinka asiat todellisuudessa menivät. Toinen on Lillemorin tuntoja kuvaava taso, kun hän lukee tätä Babban käsikirjoitusta, jonka päähenkilöinä ovat tällä kertaa he kaksi ja heidän huijauksensa.

Pimentoon jää vain syy, miksi Babba on ryhtynyt tähän. Mitä hän haluaa kostaa? Miksi hän haluaa tuhota Lillemorin?

Ruotsalaisen Kerstin Ekmanin Huijareiden paraati (alkup. Grand final i skojarbranschen, suom. Pirkko Talvio-Jaatinen) on vetävä kirja. Olen kuullut, että osalta se on jäänyt kesken, mutta minut rakenne ja juoni onnistuivat pitämään otteessaan. Vaikka kumpikin keskushenkilöistä on harvinaisen ällöttävä ja vastenmielinen, kerronta toimi kuin rasvattu.

”Ennen käytiin kuolleiden kirjailijoiden kimppuun ja sepitettiin paljastuksia heidän elämästään. Nyt käydään jo elävienkin kimppuun.” (s. 378)

Teoksessa pyöritetään muun muassa kirjailijuuden, yksityisyyden ja julkisuusvaatimuksen välistä problematiikkaa. Täytyykö kirjailijan olla kaunis? Kuten useassa kohdassa todetaan, Babba ei olisi menestynyt ilman Lillemoria. Hän tarvitsi kasvoja ja jonkun, joka osaa esiintyä. Lillemor taas rakastaa pukeutumista ja esillä olemista.

Kirja on täynnä nimiä, päivänpolitiikkaa ja ruotsalaista kulttuurielämää 1950-luvulta alkaen. Koska en tunne ruotsalaista kirjallisuutta tai kulttuuria juurikaan, lähes kaikki nimet menevät suhahtaen ohi. Näen vain pinnan, jolla kuhisee intertekstuaalisia viitteitä kuin bakteereja, mutten tunnista niitä.

Teoksen päähenkilöiden kirjallisessa urassa on paljon samaa kuin Ekmanin omassa urakehityksessä. Kun ottaa huomioon kirjan teeman, tämä vaikuttaa itsestäänselvältä. Mielenkiintoisimmillaan teos tarjoaakin näkemyksen kirjallisuuden ja kirjailijan kaksoisroolista: toisaalta kirjailija on epävarma ja yksityisyyttä rakastava, toisaalta on oltava kaunis ja lavoille pyrkivä. Babban ja Lillemorin voikin ajatella olevan yhden ja saman henkilön kaksi eri puolta. Kirjailijuus on jonkinasteista skitsofreniaa.

Loppupuolella minua alkoi ärsyttää: hahmot, kerronta, tapahtumat, aivan kaikki. Onneksi suurin ärsytys laimeni loppua kohden, mutta Lillemorin yritykset saada Babbaan yhteys tuntuivat jotenkin niin, noh, teoksen huonoilta ja turhilta venytyskeinoilta. Lopulta koko kirja vaikutti minusta liian kepeältä, tyhjältä ja mukanokkelalta.

Ehkä eniten minua riepoi kirjoitusvirheet. Suurin osa niistä oli huolimattomuusvirheitä, mutta välillä lauseesta oli unohtunut jokin sana, jonka myötä virke muuttui vaikeasti ymmärrettäväksi. Muuten sujuva teksti kompastui harmillisen usein tällaisiin amputoituihin lauseisiin. Kömmähdykset olisi helposti saatu korjattua hyvällä oikuluvulla.

Huijareiden paraati vaikutti todella kiehtovalta juonensa (ja kannen!) perusteella, mutta nyt kirjan luettua täytyy sanoa, että tuskin tartun Ekmanin aiempiin teoksiin. Ja ikävä kyllä tämä kirja jotenkin vain vahvisti niitä ennakkoluuloja, joita minulla on ruotsalaisesta kirjallisuudesta ollut ja miksi en siihen usein ole tarttunut.

En muista, olenko koskaan aiemmin pettynyt Keltaisen kirjaston kirjaan. Ekmanin Huijareiden paraati sisälsi mielenkiintoisa aineksia muun muassa Ruotsissa päätä nostaneesta naisasialiikkeestä ja julkisuuden merkityksestä kirjallisella uralla, mutta kokonaisuus jäi hieman väljähtäneeksi.

Kategoria(t): Kirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>