Maria Peura: Antaumuksella keskeneräinen (Teos 2012)

Kirjailija ja dramaturgi Maria Peura kirjoitti Teatterikorkeakouluun opinnäytetyönään romaanin kirjoittamisprosessia kuvaavan työpäiväkirjan. Tästä kurssityöstä syntyi Antaumuksella keskeneräinen, joka on kokemuksellinen tietokirja kirjoittamisen prosessista, sen estoista ja itsesensuurista.

Kirja on yllättävän rankka. Se kuvaa koruttomasti luovaa työtä ja sen lieveilmiöitä. Huomaa, että Peura on todella laittanut itsensä likoon, sillä lukiessa mieleen hiipi useaan otteeseen epäilys siitä, etten itse uskaltaisi avautua yhtä säälimättömästi. Samalla kuitenkin tiesin, että onnistuakseni luovassa työssä mikään muu tie ei tuota toivottua tulosta.

Peura tarkastelee lähietäisyydeltä kirjoittamista pitkänä prosessina: luovuus on tinkimätön ja ohjailematon. Jotta luova työ onnistuu, on oltava avoin ja riisuttava kaikki vaateet, mitä itse ja muut työskentelylle asettavat.

”Taideteos siis syntyy itsestään. Se itse tietää, milloin se on valmis. Siksi on kiusallista ja turhauttavaa yrittää sulloa itseään ja prosessiaan mihinkään aikatauluun.” (s. 124)

Ei ehkä tule kenellekään yllätyksenä, mutta kaikki – tosiaan kaikki – vaikuttaa luovaan prosessiin. Taloudellinen tilanne, stressi ja ihmissuhteet. Suuri rooli on myös liikunnalla ja kehon hyvinvoinnilla. Istumatyöläisenä kehon vetreyttäminen nousee tärkeäksi: kun ruumis voi hyvin, mieli ja luovuus kiittävät.

Tunnistin paljon Peuran läpikäymistä tunteista, myös turhautumisista ja kateudesta. Osa on mennyttä elämääni (kuten Peuralla) ja osa taas tämänhetkistä. Minua kiehtoo eritoten Peuran käsittelemä kateus kanssakirjoittajien saamaa huomiota kohtaan:

”Huomenna julkistetaan Finlandia-ehdokkaat. Kirjailijoiden kiirastuli. Minulta ei ole ilmestynyt kirjaa. Kateuden tunnistan kuitenkin. Mitä se on, kun ei ole omaa kirjaa kilpailussa? Sitä, että heikko itsetunto lähettää kipuaistimuksia, kun huomion valokeila kohdistetaan muihin. Yhtenä vuonna valvoin öitäkin kateuden takia.” (s. 125)

Peuran kutsuma ”kilpailu- ja kateusmoska” on varsin yleistä, mutta harva myöntää ja käsittelee asiaa yhtä avoimesti kuin Peura, ainakaan näin julkisesti. Kateus ja kilpailuvietti ovat inhimillisiä tunteita, mutta missä menee raja terveellisen ja sairaalloisen kateuden välillä. Ja miten liiallista kateutta voisi kontrolloida?

Itseään kohtaan pitää olla armollinen. Peura toteaa, että kirjoittaminen on yhtä taistelua, taistelun laatu on vain muuttunut. Nykyisin se on ennemmin sisäistä, tunteiden tasolla käytävää taistelua itseään vastaan:

”Pelottaa. Osaanko myös kirjoittaa?
Vertailen itseäni muihin kirjailijoihin. Siksi haluan äkkiä romaaniin. [---] Voi miten pystyn aloittamaan romaanin. Menen vain sinne. Nyt.
Mitä jos siitä tulee huono?
No, mene kirjoittamaan sitä huonoa. Muokkaa sitten.
Mene kirjoittamaan sitä hyvää, sitä loistavaa. Mene mene. Mene mene mene.”
(s. 203)

Peuran teos on intensiivinen ja täynnä tunnistettavia ajatuskulkuja ja tuntemuksia. Siinä tarkastellaan kirjoittamisen ja kirjailijanammatin kipeämpiä puolia. Kaikkea sitä, mitä ei kovin usein näe kirjoittamisen oppaissa. Kateus ja epäonnistumisen tunne. Kirjoittajan arki. Ahdistuneisuus ja turhautuneisuus. Tunne, ettei ole tarpeeksi hyvä.

Tämä kaikki johti siihen, että väsähdin totaalisesti kirjan luettuani.

Hieno teos, tällaisia kokemuksellisia tietokirjoja pitäisi olla paljon enemmänkin. Niitä lukee mielellään. Antaumuksella keskeneräinen on raskas kirja, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen niille, jotka työkseen kirjoittavat. Varoituksen sanana sanottakoon, että kirja johtaa helposti vahvaan itsereflektioon. Tässä osoitteessa se tosin sai aikaan vain positiivisia tuloksia.

Kategoria(t): Kirjallisuus, Kirjoittaminen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Maria Peura: Antaumuksella keskeneräinen (Teos 2012)

 1. Liisa sanoo:

  Minustakin tämä oli todella inspiroiva kirja ja sai ajatukset rullaamaan. Löysin tästä ihan sellaista yleistä elämänviisautta, eli ei minusta tarvitse olla kirjoittaja saadakseen tästä kaikenlaista irti.

  • Marissa sanoo:

   Hyvä pointti Liisa! Tietysti itse luin tätä ennen kaikkea kirjoittajana, mutta uskon, että tästä saavat myös muut kaikenlaista irti. :)

 2. Jenni sanoo:

  Hei! Kirjablogissani on sinulle haaste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>