Sari Peltoniemi: Miehestä syntynyt (Atena 2014)

Sari Peltoniemi on pitkän linjan spefi-kirjailija. Hänen tuorein teoksensa Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille koostuu 15 sadusta ja lopussa olevista kirjailijan sanoista. Takakansitekstin mukaan kokoelma ”palauttaa sadut alkuperäiselle paikalleen: aikuisten kirjallisuudeksi”. Kyseessä onkin ennen kaikkea kokoelma satuja, ei novelleja.

Tästä pitää huolen monet saduille tyypilliset piirteet. Tutut arkkityypit hahmoissa pahasta äitipuolesta uhrautuvaan sankariin ovat läsnä. Myös palkitsemisjärjestelmä on klassinen; hyveistä palkitaan (kiltti itkee kultakyyneliä) ja ilkeyksistä ja ahneudesta rangaistaan (ilkeälle kasvaa nenästä ketunhäntä). Monessa tarinassa toistuu jollakin maagisella esineellä tai taidolla palkitseminen: yhtäkkiä mies voi muuttua leinojaksi tai linnuksi, toinen saa avukseen maagisen liinan.

Osa saduista lainaa rohkeasti muilta. Kautta aikojen useita kirjailijoita kiehtonut Ritari Siniparta-myytti (yhtenä suhteellisen tuoreena esimerkkinä vaikka Saara Henrikssonin Linnunpaino, Into 2012), muuntuu nykypäivään sopivaksi novellissa ”Ammeet”. Voi olla, että kaikki kokoelman sadut ovat railakkaasti vanhojen satujen päälle kirjoitettuja, mutta ainakaan minä en tunnistanut alkuperäisiä. Takakansi tai kirjailijan kommentti teoksen lopussa eivät valottaneet asiaa tämän enempää.

Oli piristävää lukea aikuisten satuja. Tapahtumat liukuivat eteenpäin sutjakkaasti, vailla hitaamman kerronnan tuomaa raskautta. Saduissa ei aina tunnu olevan logiikkaa, mutta toisaalta, miksi pitäisikään. Ehkä se tekee saduista niin kiehtovia: asiat vain tapahtuvat.

”Nälänhädästä on sen verran jo kerrottu, ettei liene tarpeen kuvata sitä enempää. Mennään suoraan tien varteen.” (Alkulause sadusta ”Elämän vettä”, s. 17)

Satujen etu on se, että ne ovat ajattomia. Peltoniemenkin sadut ovat kytketty moderniin maailmaan vain pienten sivuseikkojen kautta. Milloin puhutaan uudesta Mersusta tai jostakin muusta nykypäivälle tutustua ilmiöstä. Tapahtumat, ihmissuhteet ja ihmisluonto eivät muutu ajan saatossa.

Kirja myös herätti ajatuksen satugenren laajamittaisesta herättämisestä, olisi ihanaa, jos aikuisille kirjoitettaisi ja julkaistaisi enemmän satuja. Pelkään pahoin, että tämä jää vain idean tasolle tässä tilanteessa. Kun novellien ja runojenkin kustantaminen on ollut kirveen alla pidemmän aikaa. (Mutta toisaalta olisi todella siistiä, jos Suomeen syntyisi aktiivinen aikuisten satujen puolestapuhujajoukko, joka kirjoittaisi nimenomaan aikuisille suunnattuja satuja ja manifestoisi aiheesta.)

Miehestä syntynyt on söpö pieni satukokoelma, jonka lukee sutjakkaasti vaikka kahden tiiliskiven välissä. Se on hengähdystauko, tarinan taikaa ja riisuu sanataiteen kaikesta kikkailusta. Jäljelle jää tarina, joka on puhtaasti nautittavana sellaisenaan. Teoksen näyttävästä kansigrafiikasta on kiittäminen Ea Söderbergiä.

Kategoria(t): Kirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>