Satu Taskinen: Täydellinen paisti (Teos 2011)

En ymmärrä. Kirja voitti Hesarin esikoiskirjapalkinnon muutama vuosi sitten. Sitä on ylistetty, ja kaikin puolin kirja vaikuttaakin mielenkiintoiselta ja hyvältä. Mutta. Kaikesta tästä huolimatta en syttynyt Satu Taskisen Täydelliselle paistille.

Taru Korhonen haluaa järjestää pyhäinpäivän illallisen itävaltalaisen avomiehensä perheelle. Tarjoiltavan sianpaistin tulee olla täydellinen, sillä maalta tulevat sukulaiset ovat vaativia. Kaiken lisäksi mahdollinen tuleva anoppi Frau Mutti ei voi ymmärtää, miksei Itävaltalaiselle kelvannut ”kotimainen Nicole”, vaan piti ”ruotsalainen” nainen itselleen hankkia.

Sattumukset seuraavat toisiaan, eikä tragikoomiseksi farssiksi äityvä päivä näytä koskaan päättyvän.

Miksi en sitten ihastunut? Päähenkilö on mielestäni raivostuttava ja hänen ajatuksenjuoksussaan vaikea pysyä perässä. Asioista hypätään toiseen ilman kunnon linkkiä ja huomio on kiinnittynyt kaikkeen turhanpäiväiseen, kaikkein vähiten siihen mitä tapahtuu nyt. Minulla ei ollut minkäänlaista mielenkiintoa kuunnella Tarun monotonista monologia.

”Avasin astianpesukoneen. Se oli melkein tyhjä, hyvä. Sieltä nousi kuitenkin hirvittävä hapan löyhkä. Tiesikö Itävaltalainen, että bakteerit tuplaantuvat kerran kahdessakymmenessä minuutissa? Astiat on ensin huuhdeltava ennen kuin ne pannaan astianpesukoneeseen. Tiskipöytä tai tiskirätti ei saa jäädä märäksi. Tästä oli televisiossa ohjelma. Bakteerit tuplaantuvat kerran kahdessakymmenessä minuutissa, siitä voi sitten päätellä. Ja syyttää itseään.” (s. 52)

Luultavasti aika monen mielestä Tarun höpötys on hauskaa luettavaa. Minun mielestäni ei. Tapahtumat etenevät todella hitaasti, eikä Tarun – sen enempää kuin lukijan – piina tunnu päättyvän koskaan. Kirjassa on (minun mielestäni) paljon turhaa materiaalia. Aivan hyvin kaiken olisi voinut kiteyttää satasivuiseen novelliin. Nyt teksti on paisutettu kolmesataasivuiseksi romaaniksi.

Sitä en kiellä, etteikö kirja kuvaisi hyvin ulkopuolisuutta ja hyväksytyksi tulemisen kaipuuta. Tarun keinot ovat vain kömpelöt. Päähenkilö alkaa herättää sympatiaa vasta kirjan viimeiselä kolmanneksella. Toisaalta olen todella iloinen, että näin kävi, sillä muuten kirja olisi ollut todella tuskastuttava kokemus.

Viimeisellä neljänneksellä romaani muuttuu surulliseksi. Todella surulliseksi. Tarun ärsyttävät piirteet laimenevat ja muutkin henkilöhahmot saavat lihaa luidensa ympärille. Harmi, että se tapahtuu vasta kirjan loppupuolella. Kun kokemuksesta alkaa viimein nauttia, kirja loppuukin. Hemmetti.

Harmittaa, etten pitänyt kirjasta tämän enempää, sillä moni on tätä minulle suositellut. Aihe on sinänsä kiinnostava, kunnes sain luettua ensimmäiset viisikymmentä sivua. Haluan painottaa, että ärsyynnyn todella, suorastaan äärimmäisen harvoin kirjojen henkilöhahmoihin. Siinä mielessä Täydellinen paisti onkin ihan piristävä lukukokemus. Se ärsytti, ihanaa!

Täydellinen paisti oli yksi tämän vuoden kummallisimmista ja ehdottomasti ristiriitaisimmista lukukokemuksistani. Jos ei muuta, niin ainakin se on erittäin mielipiteitä jakava taideteos. Loppujen lopuksi mikään ei ole surullisempaa kuin kirja, joka ei jätä minkäänlaista jälkeä lukijaansa.

Kategoria(t): Kirjallisuus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Satu Taskinen: Täydellinen paisti (Teos 2011)

  1. Minä olin myytyä lukijaa tämän kanssa. Ihana romaani, hauska, viihdyttävä ja päähenkilö on juuri sellainen tarpeeksi myhevä minun makuuni. Ärsyttäminen on joskus hyvä juttu. Mua ärsytti sun päähenkilösi mutta muuten kyllä pidin romaanistasi, tästä Täydellisestä paistista pidin myös kuin ensilumi maanraoista, eli paljon ja vielä enemmän.

    • Marissa sanoo:

      Toi ”myhevä” on aika hyvä sana. Minulle tämä oli todella ristiriitainen lukukokemus, mikä on sinänsä hyvä juttu, että ainakin jäi hyvin mieleen.

  2. Päivitysilmoitus: Kirjaläppää: Kirjabloggaajat lukivat Hesarin 100 parasta |

  3. Päivitysilmoitus: 100 parasta romaania – 100 loistavaa bloggausta | Les! Lue!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>