Susan Sellers: Vanessa & Virginia (Into 2013)

Kuka tiesi, että Virginia Woolfilla oli Vanessa Bell-niminen sisar, joka oli taidemaalari? Minä en tiennyt. En ennen kuin satuin Innon katalogista lukemaan Susan Sellersin esikoisromaanista Vanessa & Virginia (suom. Soili Takkala).

Vanessa päättää kirjoittaa muistot siskostaan sellaisina, kuin muistaa ne. Näistä muistoista syntyy muistikirja, tai oikeastaan pitkä kirje jo kuolleelle Virginialle. Kirjassa käydään läpi sisarusten lapsuutta, nuoruutta taiteilijuuden heräämisineen sekä aikuisuutta ja menetysten aikaa. Kirjemäistä tunnelmaa korostaa se, että Virginia on teksteissä ”sinä”, ja tapahtumat ovat pudoteltu paperille pieninä fragmentaarisina hetkinä.

Siskosten välinen psykologinen jännite on hurjan vahva, ja se onkin yksi kirjan hienoimmista piirteistä. Vanessa pelkää ja ihailee siskoaan, on lähellä mutta silti niin etäällä. Hän tuntee myös ikuista keskinkertaisuutta ja taiteellista toisarvoisuutta suhteessa Virginian kirjoittamiseen:

”Olin järkyttynyt, kun työstäni tuli yhä marginaalisempaa sinun työhösi verrattuna, mutta myös juhlin tuntemattomuuttani.” (s. 186)

Siskonsa kanssa käytävän alitajuisen kilpailun lisäksi Vanessaa leimaavat ajan tiukat sovinnaisuussäännöt sekä tapakulttuuri. Taiteilijapiireissä Vanessa pääsee lopulta vapautumaan (etenkin naista), rajoittavista tekijöistä. Tie on tosin pitkä ja monen mutkan takana. 1800-luvun loppu ja 1900-luvun alku eivät olleet naisille vielä kovinkaan sallivaa aikaa, vaikka edistystä oli tietysti tapahtunut.

”Vanhentuneet säännöt eivät enää rajoita minua, vanhat mestarit eivät enää pidä minua orjanaan. Nyt minua vie eteenpäin intohimo.” (s. 103)

Kirja on täynnä kohtauksia Virginian teksteistä sekä Vanessan maalauksia. Se on värikäs mosaiikki kahden naisen elämästä 1900-luvun alkupuolen Englannissa. Äidin vahva rooli, kuolleen veljen tragedia sekä ikuinen kilpailuasetelma kiristävät jännitteitä. Samoin epäonnistumiset ja onnistumiset rakkauselämässä.

Kirja oli siinä mielessä poikkeuksellinen lukukokemus, että ensimmäisen sadan sivun jälkeen se hautautui muiden kirjojen alle, ja kesti melkein kuukauden verran, ennen kuin sain uudelleen tartuttua teokseen ja luettua sen loppuun. Mitä pidemmälle kirjassa pääsin, sitä enemmän aloin siitä pitää. Kesti tosin hetken tottua kirjan fragmentaariseen rakenteeseen. Ensin se ärsytti, ja kenties juuri sen vuoksi se jäikin niin pitkäksi aikaa hyllyn päälle. Loppupuolella huomasin, kuinka hyvin se kirjaan sopikaan.

Sellersin romaani antaa äänen Virginia Woolfin varjoon jääneelle siskolle. Vahva ajankuva, jännitteinen tunnelma ja lyyrinen kieli tekevät kirjasta ihastuttavan. Se riisuu paljaaksi taiteen tekemisen mystisyyttä ja yllättäen inspiroi, korostaa luovan työskentelyn tärkeyttä.

Vanessa & Virginia on kaunis ja herkkä tulkinta siitä, miten ja mitkä asiat ajoivat Virginian epätoivoiseen tekoonsa. Tämä on täydellinen kirja pimeneviin syysiltoihin.

Kategoria(t): Kirjallisuus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>