Torgny Lindgren: Muistissa (Tammi 2012)

Tammi julkaisi tammikuussa pitkän linjan ruotsalaiskirjailijan Torgny Lindgrenin autofiktiivisen teoksen Muistissa, (Minnen, 2010). Koska olen ollut viime aikoina erityisen tiiviissä yhteistyössä muistin kanssa, (kandityö) sekä pidän Lindgreniä Ruotsin parhaimpana elossa olevana kirjailijana, ei teoksen lukeminen ollut niinkään päätös vaan pakko.

Lindgren on maineensa veroinen. Itse asiassa on lähes rikollista, ettei hän ole enemmän esillä. Hänen viisaat, persoonalliset ja hieman vinksahtaneet tarinansa ovat sielunmaisemaltaan tuttuja, mutta samalla piristävän eksoottisia. Lohduttomat kuvaukset Ruotsin perämetsistä yhdistettynä lähes maagisiin elementteihin ovat vähän kuin tanskalainen aamiainen: ennakkoluuloista huolimatta todella herkullista, kunhan ensin uskaltautuu maistamaan.

Autofiktiivisessä teoksessaan Muistissa päähenkilö Lindgren pohtii muistin luonnetta, muistamisen problematiikkaa ja sen suoranaista mahdottomuutta. Hän käy läpi omaa menneisyyttään fragmentaaristen pikkukertomusten kautta. Se, tuleeko niistä mitään järkevää kokonaisuutta, ei ole relevanttia niin päähenkilön kuin lukijankaan kannalta. Koska muisti ei vain toimi niin.

”Se joka luottaa kirjallisuuteen, minä sanoin, on tuhoon tuomittu.” (s. 57).

Muistin kautta teos perehtyy todellisuuden ja perimmäisen olemassaolon kysymyksiin. Miksi olemme täällä, mikä on todellista ja ohjaako sattuma elämäämme, vai onko kaikki sittenkin tarkoituksenmukaista? Muistissa ei tarjoa suoria vastauksia, vaan ennemmin asian ydintä kiertäviä ja läheneviä ajatuksia ja vaihtoehtoisia tulkintatapoja. Teos on viisas, siitä ei pääse mihinkään.

Perustunnelman synkkyys, sanojen tajaa kurkisteleva ironia ja paikoitellen hurtti huumori ovat tuttua Lindgreniä. Ehkä kaikkein eniten arvostan hänen teoksissään henkilökuvausta, joka on suorastaan huikean mukaansatempaavaa. On taito, että pystyy vain muutamalla lauseella maalaamaan terävän kuvan henkilöhahmosta:

”Churchill oli kommunisti. Ja Hjalmar-setä pystyi todistamaan sen. Kaikki klassinen musiikki oli peräisin Venäjältä. Todistettavasti oli näin. Sosiaalidemokraatit hallitsivat raha-arpajaisia, kaikki voitot menivät sosiaalidemokraateille, senkin hän pystyi todistamaan. Hallitus suunnitteli kaikkien kansanpuoluelaisten panemista keskitysleirille. Tästä ei ollut epäilystäkään. Tukholmassa kahvia ei säännöstelty kuten kotona Norsjössä, hänellä oli siitä todisteita.” (s. 44).

Huumori on hersyvää ja purevaa. Välillä pitkälti pelkistettyyn tapahtumien kuvaamiseen turvautunut kertoja pääse yllättämään mielipiteillään ja sanavalinnoillaan. Tulee vaikutelma, ettei voi tietää, mitä tulee tapahtumaan. Lindgrenin kieli on monipuolista ja yllätyksellistä, vaikka onkin piilotettu pelkistetyn ja kyynisen ilmiasun ja kertojan alle. Kertojan ote on niin vahva, että lukijana on helppo antautua tarinan vietäväksi.

”Tiedättekö te kuka minä olen? hän kysyi.
Valitettavasti en enää muista mitä vastasin. Jos olin humalassa, sanoin:
Totta kai, te olette yhteiskuntakriittinen kirjailija Per Engdahl.
Jos olin selvä sanoin:
Te olette viimeinen elossa oleva natsijohtaja.” (s. 105).

Rakastuin Lindgrenin tyyliin, maailmaan ja huumoriin kun luin Dorén raamatun (Tammi 2006) aikanani erästä esseetä varten. Kirja lukeutuu kaikkien aikojen parhaimpien lukemieni teosten joukkoon ja olen siitä lähtien ollut vannoutunut Lindgrenin teosten puolesta liputtava.

Vaikken yleensä glorifioi kirjailijoita, enkä ole juuri kiinnostunut heitä tapaamaan, (ennemmin ihailen heidän teoksiaan, eikä sillä ole mitään tekemistä kirjailijan itsensä kanssa) tässä on kirjailija, jonka haluaisin todella tavata, (Brodskyn lisäksi, mutta hän kuoli jo vuonna 1996). Ihailen ruotsalaismestarin kirjallista työtä suuresti ja toivon, että vielä joskus eksymme toistemme reitille.

Mitä muuta voi sanoa? Tällaisia kirjoja pitäisi olla enemmän. Ja Lindgrenin tapaisia kirjailijoita maailma pullollaan. Hänen tekstejään on aina ja poikkeuksetta ilo lukea.

Kategoria(t): Kirjallisuus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>