Uudistunut Lumooja 1/2013

Jokin aika sitten postiluukustani kolahti uusin Lumooja. Täytyy sanoa, että olen odottanut tätä päivää kauan. Saan viimein nähdä ensimmäisen päätoimittajakauteni jälkeisen numeron, enkä voi painottaa tarpeeksi sitä, kuinka innoissani olen ollut viimeiset kuukaudet.

Vuoden 2013 alusta lehden päätoimittajana on ollut Noora Lehtimäki. Myös toimituskunta meni uusiksi, (ei täysin, mutta suurimmaksi osaksi). Nykyisin lehden toimittamisesta vastaavat edellisestä kokoonpanosta tuttu Tiia R. Junnonaho sekä uutena toimitussihteerinä lehden pitkäaikainen avustaja Aleksandr Manzos. Lehden graafisesta ilmeestä vastaa Seidi Guzejev.

Aluksi voisin todeta, että pidän lehden kannesta ja graafisesta ilmeestä aivan mielettömästi. Ulkoasu on ilmava, leikkisä ja tyylikäs kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kauneus löytyy yksityiskohdista, niin tämänkin numeron kohdalla.

Vuoden ensimmäisessä numerossa on Tanssivalla karhulla palkitun Maria Matinmikon haastattelu, joka on myös luettavissa lehden verkkosivuilta. Antti Nylén puolestaan pohtii suhdettaan kirjoihin Kirjahyllyn kätköt -nimisellä palstalla. Elina Laineen kirjoittamassa artikkelissa esikoisromaaninsa viime vuonna julkaisseet Juri Nummelin ja Venla Hiidensalo pohtivat internetiä merkitystä kirjan markkinoinnissa.

Kirjan voima -palstalle kirjoittanut esikoiskirjailija Jarmo Ihalainen avaa elämäänsä vahvasti vaikuttaneita lukukokemuksia. Myös tämä artikkeli on luettavissa lehden kotisivuilta. Oma kolumnini on sivulla 34. Ensimmäisessä numerossa käsittelen sitä, kuinka Suomessa julkaistaan liikaa kirjoja.

On hyvä, että osa lehden jutuista löytyy maksutta lehden verkkosivuilta. Tämän lisäksi toivoisin ennen kaikkea lehdessä julkaistuja kritiikkejä verkkoon. Kun kritiikki on kerran murroksessa ja keskustelu tuntuu pääosin siirtyneen lehtien palstoilta verkkoon, voisi Lumooja ottaa muutokseen osaa julkaisemalla joko lehdessä painettuja tai lehteen mahtumattomia kritiikkejä kotisivuillaan.

Lukisin mielelläni myös enemmän proosaa ja esseitä. Tällä kertaa kaunokirjallista materiaalia edusti runoilija Rita Dahlin oivaltavat aforismit sekä sanataideohjaaja Veera Kivijärven runot. Minusta ideaalia olisi, että jokaiseen numeroon mahtuisi sekä lyriikkaa että proosaa. Mutta saa nyt nähdä, mihin suuntaan lehti tulevan vuoden aikana lähtee.

Kokonaisuudessaan lehti on kaiken kaikkiaan pirtsakka ja tuhti paketti kirjallisuutta ja kirja-alaa käsitteleviä artikkeleita. Lehti on uudistunut rajulla kädellä, mutta siinä on myös paljon tunnistettavaa. Paljon on toisin, mutta se on silti Lumooja, entistä virkeämpänä ja värikkäämpänä vain. En voi sanoa muuta kuin wau ja nostaa hattua uudelle toimituskunnalle, hienon numeron ovat saaneet aikaiseksi.

Toimituskunta toteaakin sivulla kuusi seuraavanlaisesti: ”Haluamme tarjota lukijoillemme uutta ja piristävää sekä tuttua ja vanhaa. Toivottavasti lumoudutte jokaisesta Lumoojasta.” Minä ainakin lumouduin tästä numerosta ja odotan ilolla seuraavaa.

Lisätietoja:
Kirjallisuuslehti Lumoojan kotisivut ja Kultti ry:n sivuilla.
Lumooja Facebookissa.

Kategoria(t): Kirjallisuus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Uudistunut Lumooja 1/2013

  1. Kuulostaa hyvältä! Täytyypä tutustua tähän uudistettuun versioon!

    • Marissa sanoo:

      On ollut mukavaa nähdä ja seurata, kuinka lehti on kehittynyt jo tämän yhden numeron perusteella! Ja muutaman kuukauden sisään ilmestyy kaiketi jo kesän numero. Yksi uusi kiva uudistus on sekin, että Lumoojaa saa nykyisin tilattua myös sähköpostitse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>